Elias 494

Geboren: 2009

Stam: 109

Afstamming: Jorn 430 x Maiko 373 x Thomas 327

V.W.%: 17,2

Stokmaat: 1.72

DNA-profiel: geen drager

Dekgeld: €1100,-

 

Omschrijving

Elias 494 is in december 2016 op 7-jarige leeftijd goedgekeurd middels het Verkort Onderzoek. De hengst heeft zich met zijn vaste ruiter Peter Spahn uitdrukkelijk gemanifesteerd in de dressuursport en met name in 2016 behaalde de combinatie klinkende resultaten. Topruiter Peter Spahn heeft al veel dressuurcracks getraind en opgeleid (o.a. Adel 357, Anders 451 en CK-Kampioene Annichje fan Bokkum Model), maar geeft aan nog nooit een paard als Elias 494 te hebben ervaren:

 

“Er zijn maar weinig paarden die op zo’n jonge leeftijd dit talent laten zien voor de allerhoogste dressuurklasse.

Dat is slechts een hele kleine groep paarden die tot de absolute wereldtop behoort.

Elias 494 onderscheidt zich door zijn bovenlijn, die hem fysiek in staat stelt om de zwaarste oefeningen aan te kunnen.

Hij is bergop gebouwd en beweegt van zijn oren tot zijn staart als elastiek.”

 

Maar behalve een zeer getalenteerd sportpaard, is Elias 494 ook een prachtig moderne Fries. Met zijn stokmaat van 1.72m en royale voorhand, staat er een heer van formaat. De jury omschreef Elias 494 dan ook als volgt: “qua exterieur een imponerende hengst.”

Door zijn stoere kleine hoofdje, een dik pak behang en gitzwarte kleur kreeg hij voor ‘Rastype’ zelfs het cijfer 9!

 

Moederlijn

De moeder van Elias 494 is de Kroon Sport-merrie Maaike Brechtsje, die in haar leven maar liefst 6 keer een 1e premie behaalde op verschillende fokdagen! Daarnaast liep ze een mooie IBOP van 77,5 punten en behaalde Maaike Brechtsje het Sportpredikaat in de dressuur.

 

De oudste dochter van Maaike Brechtsje (en tevens de volle zus van Elias 494) is de 1e premie Stermerrie Heddeke van de Demro Stables. Zij liep een IBOP van 77 punten, behaalde het Sportpredikaat in de discipline Mennen én behaalde op de CK 2015 een keurige 3e plaats in het eindklassement van de Pavo Fryso Bokaal Menaanleg.

 

De bloedopbouw van Elias 494 is interessant en kent een laag verwantschap. Vader Jorn 430 is een op-en-top dressuurpaard en was met Ingeborg Klooster in het zadel maar liefst 7 jaar achter elkaar Kampioen op de KFPS-Post Kogeko Dressuurkampioenschappen in Kootwijk. Jorn 430 is een zoon van de Preferente Fabe 348, die in zijn eentje met verve de Age 168-lijn in leven houdt. Van moederszijde komt Jorn 430 uit een ijzersterke tak van stam 50, met daarin goed fokkende Modelmerries van de stempelhengsten Feitse 293 en Naen 264. 

 

De moeder van Elias 494 is een dochter van de hengst Maiko 373, die zijn eerste jaren in Nederland dekte en later naar Amerika vertrok. Maiko 373 is een zoon van de luxe Tsjerk 328 Preferent, uit een dochter van Barteld 292.

 

De grootmoeder van Elias 494 is een dochter van de zeer rassige Thomas 327. Deze hengst was in zijn jonge jaren succesvol in de dressuursport en later ook in het tuig voor de Friese sjees. Hij schopte het zelfs tot nationaal Kampioen Ereklasse. De nakomelingen van Thomas 327 stonden, naast hun mooie rastype, veelal bekend om hun prettige karakters.

 

Prestaties

In 2013 kwam Elias 494 in training bij topruiter Peter Spahn, Daar kwam het ongekende talent van de jonge hengst al snel naar boven. Besloten werd om hem in alle rust op te leiden voor het grote werk.

In 2014 werd deelgenomen aan de Dressuurkampioenschappen in Kootwijk, waarbij direct de titel in het M2 behaald werd. Het jaar erna was de combinatie wederom van de partij in Kootwijk en deze keer werd de kampioenstitel in het Z2 behaald, met een score van boven de 75%!

 

De opleiding van Elias 494 vorderde gestaag en 2016 werd het beslissende jaar waarin het vermogen van de hengst volledig tot uiting kwam. Het jaar 2016 begon met het behalen van de Kampioenstitel in het ZZ-Licht in Groningen.

 

In juli presteerden Peter Spahn en Elias 494 iets unieks: in de halve finale van de KNHS-selectie voor de Wereldkampioenschappen Jonge Dressuurpaarden in Verden (D) werd een fantastische 8e plaats behaald!! Nooit eerder liep een Fries paard op dergelijk niveau tussen de warmbloeden. Ook tijdens de 3 selectiewedstrijden voorafgaand aan deze halve finale scoorde Elias zeer constant en telkens boven de 70%!

 

In september was Elias voor het 3e jaar op rij present tijdens de Dressuurkampioenschappen in Kootwijk. Dit keer werd de kampioenstitel behaald in de Prix St. Georges.

 

Op basis van deze uitzonderlijke sportprestaties volgde begin december goedkeuring via het Verkort Onderzoek. Een week later tijdens het IICH Groningen liep Elias 494 zich alweer in de kijker, door 2e te worden in de Prix St. Georges kür op muziek (met ruim 72%) in een deelnemersveld van 35 dressuurpaarden.

 

We zijn zeer benieuwd wat de toekomst zal brengen voor Elias 494, maar vast staat dat de hengst op zeer jonge leeftijd al over een indrukwekkende prestatielijst beschikt.

 

Nakomelingen

In 2018 zijn de eerste veulens van Elias 494 geboren. Een relatief kleine groep is op de keuringen gepresenteerd, op basis waarvan de veulenrapportage door het KFPS is opgesteld. Enkele citaten uit dit rapport: 

 

"Het zijn ruim voldoende rastypische veulens met voldoende edele, tot edele hoofden. Het beenwerk straalt kwaliteit uit.

De draf is voldoende krachtig met een overwegend ruim voldoende opwaartse lichaamshouding en voldoende souplesse."

 

Dekvoorwaarden

Vers sperma van ELIAS 494 is beschikbaar op ons hengstenstation STAL BARON SPAHN .

Ons bedrijf is lid van het Nederlands KFPS Stamboek en wij werken volgens de regels en voorwaarden van de NVWA.

 

De volledige gegevens van de merrie ( kopie van de stamboekdocumenten), de eigenaar (naam en adres) en het verzendingsadres moeten aangeleverd worden bij de eerste bestelling. Liefst verzenden per mobiel bericht, WhatsApp (06-12407675) of mail.

 

Dekgelden

Alle dekgelden zijn excl. BTW, verzendkosten van het sperma en stamboekafdrachten.

 

Het dekgeld bedraagt: € 1100,-  (excl. BTW)

Voor twee merries: € 1050,- /merrie  

Voor drie merries: € 1000,- /merrie

 

Het bedrag van het dekgeld moet als volgt betaald worden:

  • Bij bestelling € 500,-  + BTW deze eerste facturatie vindt 2 weken na de eerste inseminatieplaats.
  • Bij dracht wordt het 2de deel € 500- + BTW (2 merries: € 550,- /merrie; 3 merries: € 500,- /merrie) gefactureerd, op 6 weken zonder tussentijdse gustmelding.
  • Blijkt de merrie voor 01-10-2024 na drachtigheid toch weer gust te zijn, dan crediteren wij (na ontvangst van een geldige gustverklaring, opgesteld door een erkend dierenarts) het 2de deel van uw betaling. Na 01-10-2024 kunt u hier geen aanspraak meer op maken.
  • Er wordt door ons geen inseminatie vergoeding gehanteerd voor externe inseminators. U dient dit zelf te regelen met de desbetreffende inseminator.

 

Stalgeld

Voor de stalling van de merrie wordt € 9,00 /dag + BTW berekend; met veulen € 12,50 /dag.

De merrie moet gevaccineerd zijn tegen influenza en ontwormd.

Het risico van schade aan merrie of veulen, op het station, tijdens het vervoer en bij inseminatie zijn voor de merrie eigenaar.  Stal Baron Spahn aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, ziekte of letsel aan mensen, dieren of anderszins.

Eventuele veterinaire begeleiding gedurende het verblijf op ons station wordt afzonderlijk berekend door de behandelende veearts.

 

Verzending

Het transport wordt verzorgd door de firma HippoXpress op risico en kosten van de merriehouder.

Het diepvriessperma wordt geleverd in een daarvoor geschikte container .

 

Registratie

Dekregistratie wordt ingegeven via de site van het KFPS.

De merriehouder kan het veulen via 'Mijn kfps' aanmelden bij het stamboek.

 

Gustregeling

De hengst is tot 15 augustus 2024 beschikbaar voor de fokkerij.

Indien uw merrie niet drachtig is, is er geen gustregeling van toepassing.

 

Bestelling

Bij voorkeur 1 dag op voorhand of ten laatste vóór 8.30 uur op de gewenste leveringsdag.

Sperma voor zondag, moet op zaterdag besteld worden vóór 17.00 uur.

 

Verplicht aangeven bij bestelling of het sperma gebruikt wordt voor normale inseminatie, embryo spoeling of ICSI.

Bij Embryo Transplantatie of ICSI wordt het dekgeld per dracht doorberekend, ook als er meerdere embryo’s voortkomen uit één inseminatie.

 

 

Door het bestellen en ontvangen van het sperma, heeft de merriehouder kennisgenomen van onze dekvoorwaarden en dekgeld.